Alapreceptek

Jól faragható piskóta formatortákhoz:

Hozzávalók:
  • 6 db tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 1 dl étolaj
  • 20 dkg liszt
  • 7 dkg rétesliszt
  • 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
Szétválasztom a tojásokat, egy kisebb tálba teszem a fehérjét, nagyobba a sárgáját. A cukor egyik felét a sárgájához mérem (12,5 dkg), másik felét a fehérjéhez. Majd egy mérő edénybe kimérem az olajat és a vizet. Harmadik edénybe összekeverem a liszteket és a szódabikarbónát.
A fehérjét kemény habbá verem. Majd a sárgáját szintén habosra keverem a habverővel, majd kisebb fokozatra kapcsolva hozzáöntöm az olaj-víz keveréket. Ebbe óvatosan, majd közepes fokozaton belekeverem a lisztes keveréket. Elég pár másodpercig keverni, hogy ne legyen benne csomó. Végül a lisztes-sárgájás masszához, nagyobb keverőkanállal, 2-3 részletbe belekeverem a habbá vert fehérjét. Csak óvatosan, hogy ne törjön össze!
Kapcsos tortaformába öntöm, elegyengetem a felszínét. Előmelegített villanysütőben, 180 C fokon, alsó-felső sütésen, légkeverés nélkül 10 percig sütöm, majd 160 C fokon további 20-25 percig sül, tűpróbával ellenőrizni kell. Ha megsült, akkor azonnal rácsra fordítom, így hagyom kihűlni.Ha kihűlt, vékony éles késsel körbevágom a forma mentén. Lekapcsolom a forma szélét. Majd óvatosan levágom a lapjáról is.
Könnyen faragható, finom piskóta.
Kakaós változata elkészíthető úgy, hogy egy evőkanál lisztet kiveszünk belőle és ugyanannyi kakaóporral helyettesítjük.
A Legkisebb tortaformámba 3 tojásos piskótát szoktam sütni, a legnagyobba 6 tojásost.


Piskóta alaprecept

Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű formához:
  • 6 tojás
  • 6 evőkanál (13 dkg) cukor
  • 6 púpozott evőkanál (13 dkg) liszt
  • 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
A sütőt 180 fokra elő kell melegíteni. A tojássárgákat a cukorral jól elkeverem. a sütőporral elkevert lisztet beleforgatom. A tojásfehérjét keményre felverem, és apránként óvatosan forgatom bele a tésztába. Csatos formába öntöm, és előmelegített sütőbe teszem, kb 30 percig, tűpróbáig sütöm.


Vajkrém

Hozzávalók:
  • 15 dkg Rama margarin
  • 30 dkg porcukor
A margarint kicsit megolvasztom mikróban, majd hozzáöntöm a cukrot. A habverő turbó fokozatán 10 perc alatt habosra keverem. 






Glükóz szirup


Hozzávalók:
  • 65 dkg kristálycukor
  • víz
A cukrot elkezdjük melegíteni, megolvasztani. Nem kell túl sokáig, nehogy elkezdjen karamellizálódni. Majd felöntjük annyi hideg csapvízzel, hogy összesen fél liter legyen az egész űrtartalma. Ezt addig kevergetjük tovább a tűzhelyen, míg egynemű, sima cukor szirupot, glükóz szirupot kapunk. 


Royal icing (cukormáz, cukor bevonat)

Hozzávalók:
  • 25 dkg porcukor
  • 1 tojásfehérje
  • 1-2 csepp citromlé
A hozzávalókat egy kisebb tálba tesszük, habverővel 1-2 perc alatt kikeverjük, habzsákba vagy kinyomóba töltjük és azonnal használható. A maradék krém tetejére frissentartó fóliát nyomkodok, lezárom, hogy ne érje levegő, így nem szárad be. Hűtőszekrényben tárolva még 2-3 napig felhasználható.

Nincsenek megjegyzések: