Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 25 dkg cukor
- 1 dl víz
- 1 dl étolaj
- 20 dkg liszt
- 7 dkg rétesliszt
- 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
Szétválasztom a tojásokat, egy kisebb tálba teszem a fehérjét, nagyobba a sárgáját. A cukor egyik felét a sárgájához mérem (12,5 dkg), másik felét a fehérjéhez. Majd egy mérő edénybe kimérem az olajat és a vizet. Harmadik edénybe összekeverem a liszteket és a szódabikarbónát.
A fehérjét kemény habbá verem. Majd a sárgáját szintén habosra keverem a habverővel, majd kisebb fokozatra kapcsolva hozzáöntöm az olaj-víz keveréket. Ebbe óvatosan, majd közepes fokozaton belekeverem a lisztes keveréket. Elég pár másodpercig keverni, hogy ne legyen benne csomó. Végül a lisztes-sárgájás masszához, nagyobb keverőkanállal, 2-3 részletbe belekeverem a habbá vert fehérjét. Csak óvatosan, hogy ne törjön össze!
Kapcsos tortaformába öntöm, elegyengetem a felszínét. Előmelegített villanysütőben, 180 C fokon, alsó-felső sütésen, légkeverés nélkül 10 percig sütöm, majd 160 C fokon további 20-25 percig sül, tűpróbával ellenőrizni kell. Ha megsült, akkor azonnal rácsra fordítom, így hagyom kihűlni.Ha kihűlt, vékony éles késsel körbevágom a forma mentén. Lekapcsolom a forma szélét. Majd óvatosan levágom a lapjáról is.
Könnyen faragható, finom piskóta.
Kakaós változata elkészíthető úgy, hogy egy evőkanál lisztet kiveszünk belőle és ugyanannyi kakaóporral helyettesítjük.
A fehérjét kemény habbá verem. Majd a sárgáját szintén habosra keverem a habverővel, majd kisebb fokozatra kapcsolva hozzáöntöm az olaj-víz keveréket. Ebbe óvatosan, majd közepes fokozaton belekeverem a lisztes keveréket. Elég pár másodpercig keverni, hogy ne legyen benne csomó. Végül a lisztes-sárgájás masszához, nagyobb keverőkanállal, 2-3 részletbe belekeverem a habbá vert fehérjét. Csak óvatosan, hogy ne törjön össze!
Kapcsos tortaformába öntöm, elegyengetem a felszínét. Előmelegített villanysütőben, 180 C fokon, alsó-felső sütésen, légkeverés nélkül 10 percig sütöm, majd 160 C fokon további 20-25 percig sül, tűpróbával ellenőrizni kell. Ha megsült, akkor azonnal rácsra fordítom, így hagyom kihűlni.Ha kihűlt, vékony éles késsel körbevágom a forma mentén. Lekapcsolom a forma szélét. Majd óvatosan levágom a lapjáról is.
Könnyen faragható, finom piskóta.
Kakaós változata elkészíthető úgy, hogy egy evőkanál lisztet kiveszünk belőle és ugyanannyi kakaóporral helyettesítjük.
A Legkisebb tortaformámba 3 tojásos piskótát szoktam sütni, a legnagyobba 6 tojásost.
Piskóta alaprecept
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű formához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál (13 dkg) cukor
- 6 púpozott evőkanál (13 dkg) liszt
- 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
A sütőt 180 fokra elő kell melegíteni. A tojássárgákat a cukorral jól elkeverem. a sütőporral elkevert lisztet beleforgatom. A tojásfehérjét keményre felverem, és apránként óvatosan forgatom bele a tésztába. Csatos formába öntöm, és előmelegített sütőbe teszem, kb 30 percig, tűpróbáig sütöm.
Vajkrém
Hozzávalók:
Glükóz szirup
Hozzávalók:
Royal icing (cukormáz, cukor bevonat)
Hozzávalók:
Vajkrém
Hozzávalók:
- 15 dkg Rama margarin
- 30 dkg porcukor
Glükóz szirup
Hozzávalók:
- 65 dkg kristálycukor
- víz
Royal icing (cukormáz, cukor bevonat)
Hozzávalók:
- 25 dkg porcukor
- 1 tojásfehérje
- 1-2 csepp citromlé
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése